Despre

Scopul proiectului

Proiectul Monumente Uitate își propune realizarea unei platforme online gratuite cu imagini și informații despre ansamblurile nobiliare extraurbane din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș și promovarea acestor monumente istorice în rândul publicului.

Site
Ansamblurile nobiliare extraurbane
Monumente Uitate

Site-ul monumenteuitate.ro se dorește o bază de date dinamică și o platformă de promovare a ansamblurilor nobiliare exraurbane din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș. Imaginile de pe site au fost aduse de voluntari studenți ai Universității de Arhitectură și Urbansim „Ion Mincu” în perioada 2008-2011, de membrii echipei Monumente Uitate, sau de colaboratori ai proiectului. Acest fapt explică diversitatea și calitatea variabilă a fotografiilor. Informația cuprinsă pe site urmărește să fie cât mai corectă și mai exactă din punct de vedere științific și, în același timp, accesibilă atât publicului specialist cât și publicului larg. Site-ul conține atât ansambluri nobiliare clasate ca monumente istorice, cât și ansambluri nobiliare neclasate sau dispărute – acestea din urmă fiind prezentate prin imagini de arhivă. Fiecare ansamblu nobiliar din arhiva proiectului beneficiază de o pagină web cu informații despre localizarea, istoricul și situația lui actuală. Deși s-a încercat localizarea cât mai exactă pe hartă a fiecărui monument, în unele cazuri a fost imposibilă determinarea poziției certe a ansamblului în cadrul localității, fie din cauza obscurității monumentului, fie din cauza rezoluției problematice a hărții. În aceste situații, harta face trimitere la centrul localității, iar nu la ansamblu în sine. Dacă aveți informații care ne-ar putea ajuta să remediem aceste inconveninete, vă rugăm să ne scrieți. În ceea ce privește accesibilitatea in situ a monumentelot, am considerat ca fiind accesibile acele ansambluri nobiliare ce pot fi văzute fără ca vizitatorii să sufere sau să creeze neplăceri. Cu toate acestea, nu toate obiectivele etichetate ca accesibile sunt amenajate în scopuri turistice. Unele dintre ele sunt abandonate, altele sunt în stare de ruină, altele sunt au funcțiuni care interzic accesul publicului larg (spitale de psihiatrie, centre de plasament). Site-ul urmează să fie completat cu imagini noi, imagini de arhivă, informații și texte, pe măsură ce proiectul înaintează.
Cele peste 400 de ansamblurile nobiliare extraurbane din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș constituie o categorie aparte a patrimoniului construit. Edificate în secolele XVI-XIX, ele reprezintă „mostre” de arhitectură de factură central și vest-europeană pe teritoriul României, ilustrând curente artistice ca Renașterea, Barocul, Clasicismul, Romantismul, Neogoticul sau Eclectismul, interpretate însă în manieră locală. Tipologiile și formele variază în funcție de zonă, de statutul proprietarului și de resursele lui, de epoca în care a fost construit ansamblul, de gusturile, mentalitatea și climatul cultural al epocii. Ansamblurile nobiliare constau, de obicei, în reședința nobiliară, anexe (fortificații, bucătării, grajduri, grânare, cripte, sere etc.), grădină sau parc și domeniu nobiliar. Acestea, împreună cu satul din vecinătatea domeniului și cu peisajul înconjurător, alcătuiau în trecut un sistem economic, social, simbolic și peisagistic complex. Expropriate la inceputul regimului comunist, ansamblurile nobiliare au fost vandalizate în anii care au urmat exproprierii și refuncționalizate ca sedii C.A.P., spitale, școli, primării sau orfelinate. După Revoluția din 1989, ansamblurile au fost treptat abandonate, ceea ce a dus la deteriorarea și, adeseori, la ruinarea lor. În prezent, cele mai multe din cele peste 400 de ansambluri nobiliare au fost retrocedate și sunt declarate monument istoric. Cu toate acestea, ele se confruntă în continuare cu o criză a funcțiunii, a identității și a supraviețuirii. O alta mică parte dintre ele au fost restaurate și deschise publicului larg ca muzee, pensiuni, case de oaspeți sau spații pentru evenimente, însă nu sunt foarte cunoscute publicului larg.
Proiectul Monumente Uitate (inițial moNUmenteUITATE) a fost inițiat în 2008 de dna. dr. prof. arh Anca Brătuleanu. El se adresa studenților din anul III de la Facultatea de Arhitectură a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, propunându-le acestora cercetarea pe teren a unor clădiri de patrimoniu „uitate”: vechile reședințe din mediul rural ale nobililor fostului Imperiu Austro- Ungar. Motivul: lipsa de informații istorice sau statistici recente cu privire la situația actuală a acestor monumente. În perioada 2008-2011, proiectul și-a construit o arhivă de imagini și informații din materiale aduse de pe teren de patru generații de studenți-voluntari. În același timp, proiectul a încercat să aducă în atenția publicului ansamblurile nobiliare extraurbane printr-o serie de expoziții, articole, participări la conferințe și evenimente. În aprilie 2011 s-a lansat site-ul www.monumenteuitate.ro, care pune gratuit la dispoziția publcului arhiva proiectului. În 2012, coordonatorii de până atunci ai proiectul au înființat Asociația ARCHÉ, având ca scop cercetarea, protecția, conservarea, punerea în valoare și promovarea patrimoniului cultural. În prezent, proiectul Monumente Uitate este derulat de Asociația ARCHÉ, în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Departamentul de Istoria, Teoria și Conservarea Patrimoniului „Sanda Voiculescu”. În 2012, proiectul a beneficiat de finanțare nerambursabilă AFCN pentru proiecte editoriale online, fapt ce a determinat îmbogățirea arhivei cu imagini și informații de la peste 100 de ansambluri nobiliare și îmbunătățirea imaginii și structurii site-ului. Suntem recunoscători tuturor studenților și colaboratorilor proiectului care și-au adus, sau își vor aduce contribuția, mergând pe teren sau ajutând la documentarea și promovarea ansamblurilor nobiliare extraurbane din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș.

Suntem recunoscători tuturor studenților și colaboratorilor proiectului care și-au adus, sau își vor aduce contribuția, mergând pe teren sau ajutând la documentarea și promovarea ansamblurilor nobiliare extraurbane din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș.