NEWS

09.11.2012
Patrimoniul arhitectural al Șiriei încotro?
PATRIMONIUL ARHITECTURAL AL ȘIRIEI ÎNCOTRO?
Expoziției de grafică și fotografie
Moțiu Cristian și Istvan Emanuel

 

Muzeul Memorial Ioan Slavici și Emil Monţia din Șiria găzduiește sâmbătă, 10 noiembrie, ora 17.00, vernisajul expoziției de grafică și fotografie PATRIMONIUL ARHITECTURAL AL ȘIRIEI ÎNCOTRO? 

Expoziția este realizată de Moțiu Cristian și Istvan Emanuel, studenți la Facultatea de Arhitectura Timișoara, respectiv Facultatea de design grafic Arad, cu sprijinul Asociației Pro Urbe Arad. 

”Scopul expoziției PATRIMONIUL ARHITECTURAL AL ȘIRIEI ÎNCOTRO? este de a aduce la cunoștința locuitorilor șirieni, faptul că localitatea are un fond arhitectural de mare valoare istorică și estetică, dar aflat azi în pericol: degradarea propriu-zisă a clădirilor, transformarea lor și folosirea unor materiale moderne necorespunzătoare sau chiar dărâmarea și înlocuirea lor cu alte construcții net inferioare din punct de vedere structural și estetic” - Moțiu Cristian
 
Studenţii Moțiu Cristian şi Istvan Emanuel sunt cunoscuţi deja în lumea artistică arădeană în urma participării la expoziţia PATRIMONIUL ARHITECTURAL AL ARADULUI ÎNCOTRO?, expoziţie deschisă la Muzeul de artă Arad în anul 2010. 
 
Castelul Bohus
Muzeul Memorial Ioan Slavici şi Emil Monţia este găzduit de castelul Bohus, clădire construită în stil neoclasic, încărcată cu o bogată istorie. Perioada de glorie a castelului şi a castelanilor din Şiria este cea de la mijlocul secolului al XIX-lea, când aici se consuma revoluţia paşoptistă maghiară. Ianos Bohus (1800-1894) era atunci comitele Aradului iar soţia sa, Antonia Szögeny Bohus (1802-1890), era amfitrioana conducătorilor revoluţionarilor maghiari, dar şi a generalilor austrieci şi ruşi, prezenţi la aici în anul 1849. La Şiria, în castelul Bohus au fost duse tratative între generalul Görgey Artúr, comandantul armatei revoluţionare maghiare şi generalul Frolov, împuternicitul ţarist: capitularea  şi depunerea armelor în data de 13 august 1849.
În parcul castelului se află statuia Antoniei Bohus, busturile lui Ioan Slavici, Mihai Eminescu, Ioan Russu Şirianu, Nicolae Ştefu şi Emil Monţia.
 

Muzeul Memorial Ioan Slavici şi Emil Monția (Castelul Bohuș din Șiria) (vezi imagini și localizare)

Vernisaj: sâmbătă, 10 noiembrie, ora 17.00 

Program de vizitare: Miercuri-Duminică: 09.00-17.00

30.10.2012
Lansarea noii versiuni a monumenteuitate.ro

Asociația ARCHÉ lansează noua versiune a platformei online monumenteuitate.ro printr-un eveniment ce va avea loc miercuri, 7 noiembrie,  începând cu ora 19:00, la Carol 53.

Seara se va deschide cu o discuție despre necesitatea inventarierii, cercetării și promovării patrimoniului, noile media reprezentând un instrument care pune la dispoziție foarte multe avantaje atât publicului, cât și cercetătorilor. La acest dialog vor participa prof.dr.arh. Anca Brătuleanu, lect.dr. Ștefan Bâlici și echipa proiectului Monumente Uitate.
 
Noul site va oferi o serie vastă de informații despre ansamblurile nobiliare inventariate: date istorice, accesibilitate, localizare exactă, date de contact – conținând detalii despre aproximativ 400 de obiective. Proiectul construiește una dintre cele mai ample resurse on-line din România dedicată acestei categorii de monumente. Cu ocazia relansării acestei variante mai interactive, a fost dezvoltată și versiunea în limba engleză, patrimoniul putându-se bucura de o vizibilitate sporită.
 
Carol 53 va găzdui o expoziție inedită de crochiuri și planuri de arhitectură, proiecție de imagini și acces direct la site și baza de date pe care acesta o asigură.
 
Vă așteptăm să ne delectăm cu un pahar de Vin Vinju Mare intr-un periplu pe la castelele și palatele uitate din Transilvania.

Atmosfera va fi asigurată de DAN BASU, DJ și artist vizual.

Intrarea la eveniment este liberă
 
[facebook event] | [imagini de la eveniment]

 

01.10.2012
Monumente Uitate @ Simpozionul Național „Monumentul - Tradiție și Viitor” de la Iași

Echipa Monumente Uitate va participa joi, 4 octombrie 2012, la cea de-a XIV-a ediție a Simpozionului Național „Monumentul - Tradiție și Viitor” de la Iași, cu o prezentare privind arhivele digitale ca metodă alternativă de conservare a monumentelor istorice în curs de dispariție.  

 

31.07.2012
moNUmenteUITATE @ FânFest 2012

După București, Brașov, Cluj și Timișoara, expoziția itinerantă moNUmenteUITATE s-a aliat cu monumentele istorice în pericol de la Roșia Montană și participă la FânFest 2012!

 

Expoziția poate fi văzută începând cu 15 august în Biserica Unitariană. Vă așteptăm!

20.07.2012
moNUmenteUITATE @ Ziua Castelului Teleki din Gornești

Sâmbătă, 21 iulie 2012 se deschid porțile reședinței din Gornești a conților Teleki, în cadrul evenimentului „Ziua Castelului”. Vizitatorii vor putea vedea expoziții foto și media, piese originale de mobilier și candelabrele din sticlă de Murano. 

 

Echipa moNUmenteUITATE va expune o serie de 11 planșe reprezentând planuri, schițe și detalii arhitecturale ale monumentului, realizate în anul 1953 de șase studenți-arhitecți ai Institutului de Arhitectură „Ion Mincu”, în timpul practicii de vară de la sfârșitul anului V de studiu. Planșele originale se găsesc în arhiva Departamentului de Istoria și Teoria Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului „Sanda Voiculescu” din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”. 

 

Later edit: Imagini de la eveniment găsiți pe pagina de facebook moNUmenteUITATE.